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The Fastener Quality Act (FOQA), Pulx
lic Law 101-592, (a3 amended in 1999)
has finally passed and will be implement-
ed officially on December 6, 1888, There
are no efforts being made to further
delay its implementation or to further
amend it. What the fastener indusiry has
now is what will have to be complied
with.

Below are the most frequently asked
questions [ have heard since this final
law was |’::1:~;.~ct:f| on June 8, 1999, The
answers [ will provide are my personal
understanding of the law and its compli-
ance rules. There are NO OFFICIAL
ANSWERS from any governmenl agency
today and none are planned for in the
fuiure. Each [astener supplying company
should read the law and review any mal-
ters that will directly affect its business
with their own legal council.

Question #1. What is now covered by the

FQA?

Answer #1. A “fastener” is defined in Sec-
ton 3 (6) of the FOQA. This is where we
find what is covered and what is exempt
from the FOA.

For a product to be a “fstener,” that
product must have ALL of the following
clements, If any element is missing, a
product is NOT a “fastener” according to
the FOA,

a) It must be metallic,

b) It must have internal or external
threads 1/4 inch or 6 millimeters
or larger or it must be a load-indi-
cating washer.

Frequen

of the Most

gad Questions

About the FINAL FQA

¢l It must he through hardened as
required by a consensus stancard,

d) It must be made to a consensus
standard that requires the paris to
be marked with a grade identifica-
tion,

There are

NO OFFICIAL
ANSWERS from any
government agency
today and none are
planned for in the

future.

If a product meets ANY of the follow-
ing conditions, that product is NOT a
“fastener” for purposes of the FOA.

a. Itis part of an assembly.

b. It is a spare or repair part and is
packaged in quantities of 75 or
less.

. It is made according to ASTM
A30T Grade A,

. It is made o ASTM F432,

e It is manubactured under the over-
sight and/or requirements of the
Federal Aviation Administration.

f. It is manufactured according to a
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“fastener quality assurance system”
such as [SO 9001, IS0 9002, 05
9000, AS 9000, TS16949, or VDA
6.1 standard.

g It is a part made to proprietary
standard. A proprietary stancard is
a document or drawing provided
by a fastener end user to describe a
part. The document or print may
make direct or indirect reference
to a consensus standard and sill is
considered a proprietary standard.

h. It was manufactured before

December 6, 1999,

Fortunately, the final definition of a
“fastener” is much simpler and less
ambiguous than previous definitions.
This definition also greatly reduces the
scope of the coverage of the FOA.L

Below is a list of the most widely used
screws, bolts, and studs that are covered
by the final FQA if they are SOLELY

made 1o these consensus standards:

SAE
J429 prades 5 and higher
J1199 grades 8.8 &10.9

ASTM

AS25, ASZ5M, AS54, Ad4D, A490, A490M
AL93 grades B5, 6, 7, and 16

AFTIM (metric SHCS only)

F738M grades C1, C3, & G4

(condition H or HT only)

ISO, DIN, and JIS

Property classes 8.8, 10.9, 12.0,
B F1 (410 stainless steel)
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Below is a list of the most widely used
nuts that are covered by the final FOA if
they are SOLELY made 1o these consen-
sus stanclarels:

SAE

JO95 prade 8

ASTM

Al94 grades 2H, 2HM, 3, 4, 6, 6F,
7,7M, 16

A5G35 prades DH, DH3, C, C3, &D
F836M graces C1, C3, & C4
{conditions H & HT only)

150, DIN, and JIS
Property classes 10 & 12

[t is imporiant o note that special
parts with configurations that are not
those of a consensus standare are NOT
covered even if the print or customer’s
specifications refer to some of the stan-
dards listed above.

Question #2. Are inch hex socket prod-
ucts really exempt from the FOQA?

Answer #2. Yes. Even though all inch
alloy steel socket products are through
hardened as required by consensus stan-
dards, they are not required by those
same standards 10 be grade marked and
are therefore, NOT COVERED.

It should be noted, however, metric
.‘Hll::kl.'! ]:II'.ild. ["?l]i SCTOWS are {;lﬂ'l{_‘.l.'{'.(l b’:"
the FOA because their applicable con-
sensus standards do require grade mark-
ing in adelition 1o lhruugh hardening.
Mo stainless steel socket products made
to inch or metric stancdareds are coverecl
by the FOQA.

Question #3. What cdoes a manufacturer
have 1o do to comply with the FOQA if
their factory is registered to IS0 8001,
[50Y Sr2, OS5 9000, or a similar formal
quality assurance system ((QAS)?

Answer #3. Nothing! Every part made in
a factory that is registered 1o a formal
quality assurance program such as those
stated above is exempt from having to
meet any of the requirements of the
FOQA.

Furthermaore, the IFI and NFDA state
in their recently published “Comprehens
sive FOQA Compliance Guide” that they
believe it is Congress’s intent that parts
produced in a facility that is registered
with an approved QAS are to be consid-
ered “compliant” with the FOA,

I sirongly supgest that the containers
and/or container labels that hold parts
are exempt from the FOA, because they
are produced in a QAS registered facility,
include the logo of the QAS registrar
and the facility’s registration number.
This could head off a lol of questions
and concerns about the FOQA status of
these types of parts.

Question #4. Can I sell my grade
markecl, through hardened bolts 1 have
in stock now after December 6, 1999,
and if so, can [ sell them as “FOQA compli-
ant#”

Answer #4. (a) It is legal to sell all prod-
ucts that were made before the enact-
ment of the FOA. These products are all
exempt from the coverage of the FOA
(b)) If a fastener supplier wants to sell
grade marked, through hardened paris
as “FQA compliant” it can do so i it cre-
ates an “FOA record of conformance,” It
should be noted that a legitimate record
of conformance can be prepared only
on products that bear a manufacturer’s
insignia that is registered on the FOA
registry list at the US Patents and Trade-
mark Office. The parts should also be
directly traceable to their original raw
material certificate.

Question #5. If parts are a “fastener”
under the FOA definiton and are NOT
produced in a registered QAS facility, do
they have to he tested in an 150 Guide
25 accredited laboratory?

Answer #5. These parts will have to be
tested before creating the record of con-
formance, but they will not have to be
tested in an accredited laboratory until

June 8, 2001, The FQA specifically pro-

vides this two vear grace period for the
use of accredited laboratories,

I strongly suggest that all testing be
performed in accredited laboratories
starting December 6, 1999, even though
this grace period exists. [ believe doing

I strongly suggest that the containers and/or
container labels that hold parts are exempt from
the FQA, because they are produced in a QAS
registered facility, include the logo of the QAS
registrar and the facility’s registration number.

50 will eliminate many potential chal-
Ienges o the FQ_.."IL conformance of these
types of parts by end users in the future,

Question #6. What is required 1o be on
the “record of conformance”™ and how
long must these be kept?

Answer #6. Manulacturers must create a
“recard of conformance” that includes
the following:
a. MName and address of
manufaciarer
b. Fastener description
c. Lot number
cl. Nominal dimensions
(example: 3/8-16 X 4)
e. Applicable consensus standards
. Chemistry and material grade
g. Coating or plating and applicable
consensus standarcds
h. Results or siimmaries of the tests
and inspections performed

There is no longer a requirement for
“original signatures” on these records or
reparts. Documents can be stored on
paper, photographically, or electronically.

It is the IFI/NFDA interpretation tha
the anly testing that is required for
preparing the record of conformance are
those tests related to the physical testing
requirements contained in the applicable
consensus standards, such as the hard-
ness, tensile, and prool load iests. The
chemical analysis indicated on the mater-
ial’s mill certificate is adequate for the
record of conformance. Chemistry never
has o be tested i an accredited labora-
tory. Dimensional measurements are not
required for the preparation of the FQA
recortd of eonformance,

Records of conformance must be
kept for a minimum of five yvears. In
should be noted, however, thar an FOQA
violation can be investigated for up to
ten years. The practical approach for
manufacturers ancl importers is o actu-
ally keep all records of conformance and

comtineedd an Jrame 10
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associated documentation For ten years
instead of five.

Question #7. What do 1 have 1o do if 1
plate or otherwise alter an FOQA covered
part afier December 6, 19992

Answer #7. The FOQA says absolutely
Hu[hing abownt alierations! If your alier a
covered part, it will not then be identical
to its original record of conformance. 1
stiggest you attach a notce (o the record
of conformance simply stating that the
parts may not now be identical to their
original record of conformance due 1o
the alteration and state the alteration
that was performed on the parts.

Ouestion #8. Does a distributor have to
receive and keep copies of the FQA
records of conformance?

Answer #8. NOY! The distributor does not
have to do anything relative 1o the FOA
unless a customer asks them lor a Copy
al the FOQA record of conformance, IF
this happens, the distributor can request
a copy [rom the manulacturer or
importer and provide iU wo the end user,

Naot only are there no document
requirements for the distributors, bu
there are no packaging or package label-
ing requirements as existed in previous
versions of the FOQA. There are also no
specilic Fn'nhihilic:uﬁ against commin-
gling parts as there were previously,

Question #9, Exactly what are the activi-
ties that are prohibited by the final FOA?

Answer #9. The lollowing acts are specifi-
cally prohibited:

1. Falsification of “record of confor-
mance”

2, Falsification of the idenulication,
characteristics, properties, mech-
anical performance marks, chem-
i.\i[t"}', or strength of the lot of
Fasteners

3. Falsification of the manufacmirer's
insignia

4. Failure to maintain required
records

Fastener suppliers who do not comply

with the requirements of PL101-592 are
subject to civil and/or criminal penal-
ties, depending on the natwre of the vio-
lations. Civil |J|:'1J.'||Ii:':~'. of up o S95,000
can be levied for cach offense. Those
convicted of criminal offenses can he
senl o ]Jl'].lim! for upy Lo 5 VEATS for each
offense.,

Question #10. Who can be contacted in
the government to provide “official”
FOQA interpretations?

Answer #10. The Patent aned Trademark
Office will provide clarification on mat-
ters related specifically to registering
manufacturer's insignias on the FOA
regisry list,

The Burean of Export Administration
will discuss what constitues an FOQA pro-
hilsited act and the procedures related in
investigating and prosecuting offenders.

There is NO government organiza-
tion that will provide any interpretations
beyond these two areas. No one will tell
voul whether a given part is covered or
not. No one will el vou exactly how w
deal with alwered FQA parts, Congress
advised those who worked on this final
version of the FOA that lh-:'.:.' would NOT
provide regulations as in the past. They

are leaving it to the Bstener indusiry to
interpret the FOA for itself,

Unfortunately, what this means is that
if serious disagreements arise between
parties over issues related to the FOA,
they will have to be settled in the federal
courts, Those having to go this route will
P:I'HI”J':[I’J]'!-' hi!"-'l..' wll \'{'I'.\" 1!!\'.1 TSIV i II'II:L gl"l,]-
eling experience,

The Fastener Quality Act journey has
been a ]ung, frequently frustrating one
going all the way back to the mid-1980s, 1
am glad to say we have endecd up with a
miich maore practical, workable law than
I was afraid we would, The final law did
not end up covering only 1% of all fas-
teners sold in commerce as was original-
lv proposed 1o Congress, but it has
ended up closer to that than o the 50%
or 50 that would have probably heen cov-
ered under the act as it was before this
final version was published on June &,
1999, W

Determining Which Fasteners Are Covered by the
Fastener Quality Act Based on PL 101-592 (1999)

All bolts, nuts, screws, studs, and washers

‘Was fastener produced before December &, 19997

MD*

Is the fastener produced in a factory registered to 150 9001, 150 2002,

T5 16949, OS5 2000, AS 9000, VDA 617

rm-#

Is fastener metallic, AND threaded with 1/4% (MB&) or larger thread,
AND through-hardened, AND required to be grade marked by a consensus standard?

OR

Is the fastener a load-indicating washer made to ASTM F353 or FS59M?

YES +

Is the fastener part of an assembly?
NO y

Is the fastener & spare, substitute, service or replacement part contained in a package of

75 pieces or less OR s it part of an assembly kit?
NO y

Is the fastener made according to ASTM A307A OR ASTM F4327

NO y

5 the fastener manufactured specifically for use on aircraft AND approved by EITHER the
LIS Federal Aviation Administration OR a foreign airworthiness autharity as described in
part 21.29, 21.500, 21.502, or 21.617 of title 14 of the Code of Federal Regulations?

NG

Is the fastener made to an end user's proprietary standard or print whether or not
consensus standards are directly or indirectly referred to?

NCI+

Cowvered by FOQA and must be (a) tested in an accredited laboratory, and

(b) have a “record of conformance” created and retained for 5 years
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—= YES

> YES

= YES

—= YES

—» YES

= YES
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Exempt
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